Lezing Petra Bolhuis

Op woensdag 27 september. Aanvang 20 uur. Plaats Rabo Theater De Meenthe te Steenwijk

Over de lezing

Hannah Arendts Totalitarisme en de wereld van vandaag.

Na twee wereldoorlogen was het ‘dit nooit meer’ het begin van een brede steun voor democratie en samenwerking in Europa en Amerika. Vandaag de dag echter zien we dingen gebeuren die we tot voor kort voor onmogelijk hadden gehouden. In Amerika zagen we hoe de vorige president zelf vooropging in het aanwakkeren van wantrouwen tegen instituties die de democratie moeten borgen: overheid, rechters en de vrije pers. Binnen Europa zien we de opkomst van populistische partijen die tegen de democratie zijn en tegen Europa. Deze bewegingen roepen leuzen die verontrustend veel lijken op die van partijen in de twintiger jaren van de vorige eeuw. Hannah Arendts analyse helpt om antwoord te krijgen op vragen als:

Hannah Arendts analyse helpt om antwoord te krijgen op vragen als: 

  • Waar komt al dat onbehagen vandaan en waarom maakt dit de samenleving zo vatbaar voor populisme? 
  • Hoe kunnen we voorkomen dat we óf te gemakkelijk denken dat de geschiedenis zich herhaalt, óf te gemakkelijk denken dat het allemaal zo’n vaart niet zal lopen.

  Over de spreker

Petra Bolhuis (1963) is afgestudeerd als filosoof aan de Rug met als onderwerp Hannah Arendt en Michel Foucault. Sinds begin deze eeuw werkt ze vanuit haar eigen praktijk Maieutiek en geeft lezingen, trainingen en cursussen die gaan over de relatie filosofie en dagelijks leven. Of het nu gaat over levenskunst van de Stoïcijnen, of meer politieke onderwerpen zoals totalitarisme en democratie, de insteek is steeds filosofie als denkgereedschap voor je persoonlijke leven. Ze is een van de schrijvers van Rattenvangers van het onbehagen en werkte mee aan Hoog spel.

Koop hier uw toegangsbewijs

Lezing Petra Bolhuis
Activiteit
Lezing Petra Bolhuis - 27-09-2023

LOCATIE BIJEENKOMSTEN

Rabo Theater De Meenthe
Stationsplein 1
8331 GM, Steenwijk

0521 - 514004

Of neem contact op voor meer informatie