Elke Wiss

Onderwerp: Socrates op sneakers.

'Een vraag is niet een zin met een vraagteken erachter'. We stellen de hele dag door vragen, dénken we. Maar als je goed kijkt, zijn veel van onze vragen eigenlijk helemaal geen vragen. Het zijn eerder meningen, suggesties of verwijten met een vraagteken aan het eind. Goed vragen stellen blijkt dan ineens zo makkelijk nog niet. Waarom vinden we het zo moeilijk om echt goede vragen te stellen? 

Hoe kunnen we ons erin ontwikkelen? 

Wat kunnen we leren van Socrates over de kunst van het vragen stellen?

Een beknopt CV:

Elke Wiss is theatermaker en praktisch filosoof. In 2009 studeerde zij af als regisseur en theaterdocent aan de Toneelacademie in Maastricht. Ze gaf lessen en workshops in speltechniek, schreef en maakte voorstellingen en regisseerde sprekers. Een aantal jaren geleden werd zij vanuit haar theatervak gegrepen door de praktische filosofie: het vermogen om kritisch te denken en scherpe vragen te kunnen stellen.
Ze deed een jaaropleiding praktische filosofie aan het ISVW, volgde een opleiding tot socratisch gespreksleider en volgde meerdere seminars en individuele studieprogramma's aan het IPP (Institut de Pratiques Philosophiques). 

Ze schreef het boek 'Socrates op sneakers'; een praktisch doe-boek met theorie, verhalen en oefeningen in de kunst van het vragen stellen. Dat boek werd een instant bestseller: in de eerste 3 maanden werden er 10.000 exemplaren verkocht, het boek kwam binnen in de Non-fictie Top 10 en werd nummer 1 in de Bestseller Top 100 van Managementboek.

Tickets verkrijgbaar via De Meenthe

Foto: Elke Verbruggen

Elke Wiss
Activiteit
Elke Wiss - 24-03-2021