Coen Simon

Onderwerp: Oordeel zelf

De Duitse Verlichtingsfilosoof Immanuel Kant riep tweehonderd jaar geleden op zelf te denken, los van de dogma's van de kerk. Sindsdien gaat het heel goed met de wetenschap, maar minstens zo goed met de eigen mening.

In deze lezing leert filosoof Coen Simon hoe we ons oordeelsvermogen kunnen oefenen en gebruiken in een tijd waarin feiten en alternatieve feiten om het hardst de baas spelen. Kom luisteren en oordeel zelf.

 

Biografie: Coen Simon.

Coen Simon (1972) is schrijver, kinderboekenschrijver, filosoof en oprichter van de filosofische denktank Nieuw Licht. Met zijn essays in NRC Handelsblad, nrc.next, Trouw en De Correspondent ontzenuwt hij op geestige wijze hedendaagse dogma's en cliché's. Van hem verschenen onder meer de boeken Waarom we onszelf zoeken maar niet vinden, Wachten op geluk, Filosoferen is makkelijker als je denkt en Oordeel zelf. Hij won in 2012 de Socratesbeker met En toen wisten we alles. De jury schreef: ‘In een bedrieglijk lichtvoetige stijl behandelt hij de ongemakken en eigenaardigheden van het moderne leven.' Zijn werk is in vertaling verschenen in onder meer Duitsland, Kroatië, Egypte en Spanje. Simon studeerde wijsbegeerte aan de Universiteit van Amsterdam specialiseerde zich in de filosofische antropologie met een studie naar het allermenselijkste fenomeen: het lachen. Op dit moment werkt hij aan een proefschrift over schaamte.

[foto: Harry Cock]

Bestel hier je tickets

Coen Simon
Activiteit
Coen Simon - 15-10-2019